Johanna Björknes 43


”Omvälvande, utmanade och samtidigt helt fantastiskt”


Jag har tagit en paus från mitt arbete som sjuksköterska och går nu en Bibelskola mitt inne i centrala Göteborg. Skolan heter Göteborg Bibelseminarium. Man kan välja om man vill läsa en eller två terminer och utbildningen är dessutom CSN-berättigad. Min upplevelse efter den första tiden på Bibelseminariet är att det är omvälvande, utmanade och samtidigt helt fantastiskt.

Jag hade egentligen ingen som helst aning om hur mycket beslutet om att börja Gbg Bibelseminarium skulle komma att påverka mig, faktiskt redan från allra första dag. Det senaste året har på många sätt varit tufft för mig. Min man fick diagnos Leukemi, blodcancer förra sommaren. Min son blev sjuk i Borrelia med ansiktsförlamning som följd denna sommaren. Utmaningarna i mitt jobb, som jag egentligen tyckte mycket om, började dessutom tynga mig mer och mer. Vad gjorde då detta med mig? Oro, oro och åter oro.


Oron tog ett så starkt grepp om mig att jag nu i efterhand inser att jag faktiskt blev bunden till den. Jag tror att jag på ett sätt nästan blev sjukare av min oro än vad min man blev av cancer. (Han mår f.ö. ganska bra idag och jobbar heltid. Sonens ansiktsförlamning har dessutom så gott som släppt, vilket vi också är väldigt tacksamma över.)


Åter till vad som hänt mig sedan jag började Göteborg Bibelseminarium:

Den första dagen i skolan tog vi en stund i bön och för att fråga Gud om han hade någonting att säga till någon i rummet. Ett tilltal. Efter den samlingen kom en av mina nya klasskompisar fram till mig som jag inte kände sedan innan. Han sa att han hade fått ett Bibelord till mig från Gud när vi bad. Filipperbrevet 4:6-7

”Oroa er inte för någonting utan be och vädja alltid till Gud, tacka honom och låt honom veta vad ni behöver. Då ska Guds frid, som är djupare än vi någonsin kan förstå, skydda era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” 


Fantastiskt! Rakt in i mitt hjärta! Men jag tror att Gud på ett ännu tydligare sätt ville hjälpa mig att förstå. När första skoldagen var slut och jag gick ut igenom porten vid skolan, så gick jag åt helt fel håll när jag skulle gå till busshållplatsen.  Jag gick i helt motsatt riktning på grund av mitt dåliga lokalsinne. Då dyker samma kille upp (som gett mig Bibelordet tidigare) och säger en enda mening: ”Är du verkligen säker på att du går åt rätt håll” Jag tänkte till en extra gång och insåg att för att ta mig till bussen som tar mig hem, så ska jag gå åt det andra hållet. Där och då så förstod jag överhuvudtaget inte att även detta var ett profetiskt tilltal från Gud. I efterhand, några dagar senare, landade det.


Gud hjälpte mig att vända om och att vända mig bort från oro och fruktan som jag varit bunden till så länge. Han påminde mig om att han istället ville ge mig sin frid. Jag fick alltså bokstavligt talat vända om på Kungsgatan i Göteborg. Den första gatan jag korsade när jag börjat gå åt rätt håll, var Korsgatan. Vilken underbar symbolik! Jag vandrade redan med Jesus i mitt liv. Jag gick på Kungsgatan och visste egentligen redan att Jesus Kristus är min kung. Men jag behövde bli omvänd på vissa områden i mitt liv och återigen fästa min uppmärksamhet på Honom. Jesus Kristus har redan burit min oro och ångest och tagit den på sig på korset. Därför kan jag vara fri och ta emot friden från Jesus Kristus. 


Dag två i bibelskolan då vi satt en stund i tystnad för att be och söka Gud, föll Guds Ande i rummet. Någon började skratta och jag upplevde Guds kärlek och Guds kraft så starkt över mig att jag inte hade något annat val än att knäböja. Underbart! Jag upplever hur jag faktiskt blivit befriad och är så enormt tacksam till Gud! Han omsluter oss på alla sidor och när vi söker honom, låter han sig finnas.